Wat is lactose-intolerantie?

Wat is lactase?

In een ideale wereld maken we heel ons leven het enzyme lactase aan in onze dunne darmwand.  Telkens als we melkproducten eten of drinken krijgen we namelijk lactose of melksuiker binnen.  Lactase zorgt ervoor dat dit in onze darmen omgezet wordt naar glucose en galactose dat door ons lichaam kan opgenomen worden in ons bloed. 

Waarom maken we lactase aan?

De natuur heeft (bijna) alle baby’s geprogrammeerd om lactase aan te maken omdat zij dit nodig hebben om moedermelk te verteren.  Aangezien we dit natuurlijk niet ons hele leven blijven drinken neemt ook de lactaseproductie af wanneer we ouder worden.  Door de evolutie zijn Europeanen de laatste eeuwen langer en langer lactase blijven aanmaken aangezien zij ook meer melkproducten begonnen te consumeren.

Gevolgen van lactose-intolerantie

Dit is dus de ideale situatie.  De ongelukkigen onder ons maken geen lactase (meer) aan.  Het gevolg kennen we allemaal al: winderigheid, diarree en soms zelfs zo’n erge buikpijn dat je een morfinespuit krijgt van de huisarts (ja, echt meegemaakt). 

De oorzaak hiervan is dat de lactose (die dus niet wordt omgezet) door bepaalde bacteriën begint te gisten in de darm.  Hierbij komen koolzuurgas, waterstofgas, en organische zuren vrij.

Het langdurig negeren van een lactose-intolerantie kan zelfs chronische irritatie van je dikke darm veroorzaken.  Daarom is het belangrijk om niet te treuzelen om je te laten testen ook al zie je hier tegen op.